Σημεία Ελέγχου

Σημεία Ελέγχου

Προετοιμαστείτε σωστά

Έλεγχος επιβατών και Χειραποσκευών

Σημαντικές πληροφορίες για τις διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας και τα αντικείμενα τα οποία δεν επιτρέπεται να έχετε μαζί σας.

  • Στο σημείο ελέγχου, εσείς και τα πράγματά σας ελέγχονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν έχετε μαζί σας κάποιο αντικείμενο το οποίο απαγορεύεται, βάσει των κανονισμών της ΕΕ ή του IATA. Για το λόγο αυτό, η χειραποσκευή και το πανωφόρι σας (π.χ. παλτό ή σακάκι) περνούν από ακτίνες Χ.
  • Μπορείτε να βοηθήσετε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής όσων βρίσκονται πίσω από εσάς στην ουρά, αφήνοντας μικροαντικείμενα όπως κλειδιά, κινητό τηλέφωνο, κέρματα και ταξιδιωτικά έγγραφα, στις τσέπες του παλτού ή του σακακιού σας. Όσο οι χειραποσκευές και το πανωφόρι σας ελέγχονται με ακτίνες Χ, εσείς θα πρέπει να περάσετε μέσα από τον ανιχνευτή μετάλλων.
  • Εάν στο σώμα σας υπάρχει βηματοδότης, μόσχευμα καρδιοπνευμονικής παράκαμψης (shunt), καθετήρας (π.χ. για υδροκεφαλία) ή κοχλιακό μόσχευμα, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε κάποιο μέλος του προσωπικού ασφαλείας πριν περάσετε από τον ανιχνευτή μετάλλων.

Υγρά και Gel στη χειραποσκευή

  • Πριν φύγετε από το σπίτι σας, προσπαθήστε να τοποθετήσετε όλα τα δοχεία που περιέχουν υγρά ή gel στις αποσκευές τις οποίες θα παραδώσετε. Πάρτε μαζί σας στη χειραποσκευή μόνον τα πιο απαραίτητα αντικείμενα.
  • Σας παρακαλούμε να συμμορφώνεστε με τους κανόνες για τα υγρά και τα προϊόντα τύπου gel που μπορείτε να έχετε στη χειραποσκευή σας.
  • Τα δοχεία της χειραποσκευής που περιέχουν υγρά ή gel δεν θα πρέπει να έχουν χωρητικότητα μεγαλύτερη των 100 ml το καθένα. Θα πρέπει να τοποθετούνται σε μία διαφανή, επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα, η μέγιστη χωρητικότητα της οποίας δεν θα υπερβαίνει το ένα λίτρο — για παράδειγμα, σε μία κανονική σακούλα αποθήκευσης με φερμουάρ. Κάθε επιβάτης επιτρέπεται να έχει μαζί του μόνο μία τέτοια διαφανή σακούλα του ενός λίτρου, στην οποία θα περιέχονται δοχεία με υγρά και/ή άλλα αντικείμενα σε μορφή gel.
  • Δεν υπάρχει περιορισμός στα φάρμακα και τις ειδικές τροφές που είναι απαραίτητες για ιατρικούς λόγους (π.χ. βρεφικές τροφές ή συγκεκριμένα φαγητά λόγω εξειδικευμένων διαιτητικών αναγκών) τα οποία θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της πτήσης και/ή θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να προμηθευτείτε στην πόλη του τελικού σας προορισμού.

Είδη από τα καταστήματα αφορολογήτων

  • Η κάρτα επιβίβασης σας επιτρέπει να αγοράσετε αρώματα, καλλυντικά, ποτά, κρασιά, γλυκίσματα, παιχνίδια και άλλα αξεσουάρ, σε εξαιρετικές τιμές από τα καταστήματα Duty Free του αεροδρομίου.
  • Τα είδη τα οποία αγοράσατε από τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών ή κατά τη διάρκεια της πτήσης σας, μπορείτε να τα έχετε μαζί σας και μετά το σημείο ελέγχου χειραποσκευών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά βρίσκονται τοποθετημένα σε ειδική διαφανή σακούλα η οποία θα έχει σφραγιστεί από τον υπάλληλο στο σημείο πώλησης. Η απόδειξη αγοράς στην οποία αναγράφεται το είδος και το σημείο πώλησης θα πρέπει να είναι επικολλημένη σε εμφανές σημείο, στο εξωτερικό της σακούλας.